خواص کرفس
مدیر انجمن: mbs
-
- مدیر سایت
- پست: 1289
- تاریخ عضویت: جمعه 28 تیر 1387, 12:00 am
- محل اقامت: يك جاي همين دور و ور
- تماس:
خواص کرفس
کرفس منبعی غنی از ویتامین C میباشد. موادی که غنی از ویتامین C هستند مانند کرفس به کاهش علائم سرماخوردگی و همچنین .....
کرفس مانند هویج، پیاز و گوجه فرنگی یکی از مواد همیشگی در خانه است. بافت سفت و طعم مشخص آن در سالاد و بسیاری از غذاها آن را جزء یکی از غذاهای مطبوع کرده است.
اگرچه کرفس را میتوان در هر فصلی پیدا کرد اما بهترین طعم را در فصل تابستان دارد. رشد کرفس به اندازه 30 تا 40 سانتیمتر است و از برگهایی تشکیل شده است که بوسیله ساقه به هم متصل شده است و شکلی خرطومیپیدا میکند. کرفس گیاهی دو ساله است که متعلق به خانواده آمبلیفریا میباشد و گیاهانی مانند هویج، رازیانه، جعفری و شوید نیز به آن تعلق دارند.
اگرچه همه از ساقه کرفس استفاده میکنند اما برگ، ریشه و دانههای آن نیز میتوانند بعنوان غذا و همچنین درمانهای طبیعی استفاده گردند.
فواید کرفس
کرفس حاوی ویتامین c و مواد دیگری است که سلامت را تقویت میکنند موادی مانند فالیدز(phalides)، که باعث کاهش کلسترول میشود و کومارینز(Coumarrins) که از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند.
منبعی از ویتامین C
کرفس منبعی غنی از ویتامین C میباشد که از سیستم ایمنی حمایت میکند. موادی که غنی از ویتامین C هستند مانند کرفس به کاهش علائم سرماخوردگی و همچنین سرماخوردگیهای سخت کمک میکنند. بیشتر از 20 مطالعه تحقیقاتی نشان دادهاند که ویتامین C با سرماخوردگی مبارزه میکند. علاوه بر این ویتامین C از تخریب رادیکالهای آزاد که باعث التهاب میشوند جلوگیری میکنند و همچنین سختی التهابات در بیماریهایی نظیر آسم و آرتروز را کاهش میدهد. ویتامین C از وجود رادیکالهای آزاد که با اکسید کردن کلسترول و هدایت آن به سمت پلاکهای خونی باعث حمله قلبی و سکته میشوند جلوگیری مینمایند. ویتامین C برای تقویت سلامت سیستم قلبی ـ عروقی مفید میباشد. با این همه خواصی که ویتامین C دارد هیچ جای تعجبی نیست که مصرف سبزیجات و میوههایی که غنی از این ویتامین هستند باعث کاهش مرگ و میر بوسیله بیماریهای قلبی، سکته و سرطان میگردد.
تاثیر بر فشار خون
کرفس حاوی موادی است که به آن سالیدس(Pthalides) میگویند و به آرام شدن (Relax) ماهیچههای اطراف رگها کمک میکند و باعث گشاد شدن رگها میگردد. با فضاهایی که در رگها بوجود میآید خون میتواند با فشار کمتری حرکت کند و فشار خون بالا کاهش مییابد. سالیدس، استرس را نیز کاهش میدهد.( استرس عامل انقباض رگها میباشد.) کرفس حاوی سدیم بالا نیز میباشد.
کاهش دهنده کلسترول
در مطالعهای که بر روی حیواناتی با کلسترول بالا انجام گرفت، مشخص شد که کرفس کلسترول خون را کاهش میدهد.
ادرار آور بودن
دانههای کرفس و خانواده آن که در اطراف مدیترانه یافت میشوند به عنوان مادهای ادرار آور استفاده میشوند. امروزه ما میدانیم که کرفس به دلیل وجود پتاسیم و سدیم که مواد معدنی بسیار مهمیدر حفظ تعادل در ادرار و تحریک آن هستند، بعنوان گیاهی ادرار آور مصرف میشود.
بالا بردن سلامتی
کرفس حاوی مادهای است بنام کومارین(Coumarins) که از تخریب سلولها بوسیله رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند، بنابراین باعث کاهش تغییراتی میشود که افزایش آنها موجب سرطانی شدن سلولها میگردد. همچنین کومارین فعالیت گلبولهای سفید، که مدافعان سیستم ایمنی هستند و سلولهای غیر طبیعی که سلولهای سرطانی از آن جمله میباشند را مورد هدف قرار میدهد را افزایش میدهد. ماده دیگری که وجود دارد استیلنیک(Acetylenics) است که مشاهده شده است در متوقف نمودن رشد سلولهای سرطانی موثر است.
چگونه کرفسی تهیه کنیم و چگونه آن را ذخیره نماییم
کرفسهایی را انتخاب نمایید که ترد و خشک باشند و بتوان به راحتی آنها را از هم جدا نمود. ساقههای کرفس باید در کنار هم و متصل باشند و جدا از هم نباشند. برگهایش باید سبز شاداب باشند و عاری از برگهای زرد و قهوهای باشد.
بعضی مواقع در کرفس قسمتهای سیاهی دیده میشود که به آن قلب سیاه گفته میشود و توسط حشرات در آن بوجود میآید. برای مطمئن شدن از خراب نبودن کرفس بین ساقههای آن را نگاه کنید که نقطههای قهوهای و سیاه در آن دیده نشود.
برای نگهداری کرفس آن را در ظرفهای دردار بگذارید و یا بصورت خرد شده در کیسه گذاشته و در فریزر نگه داری نمایید. برای نگهداری کرفس مطمئن باشید که کرفس خشک است زیرا حتی مقدار کم آب در کرفس، مواد مغذی آن را از بین میبرد.
تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ ـ مهرنوش نصوری
تنها فرق بين موفقيت و شکست، نوع نگاه است
-
- مدیر سایت
- پست: 1289
- تاریخ عضویت: جمعه 28 تیر 1387, 12:00 am
- محل اقامت: يك جاي همين دور و ور
- تماس:
آيا كرفس لاغر ميكند؟
••••••••••••••••••
كرفس يكي از سبزيهاي خوب است كه به دليل داشتن فيبر فراوان، اثر بسيار مطلوبي روي سلامت دستگاه گوارش دارد. اگرچه ساقه اين سبزي از نظر ويتامينها چندان غني نيست ولي برگهايش منبع خوبي براي ويتامينهايي مانند ويتامين A و ويتامين C هستند.
چند وقتي بود كه به خاطر درس و مدرسه، ديگر باشگاه نميرفتم. كارم شده بود خوردن و خوابيدن و درس خواندن براي كنكور، براي همين حسابي وزنم بالا رفته بود. چون خانه خودمان شلوغ بود، 4-3 ماه آخر را به خانه مادربزرگم رفتم اما چشمتان روز بد نبيند؛ مادربزرگ براي تقويت من انواع و اقسام جوشاندهها، آبميوهها و غذاهاي به اصطلاح مقوي و البته بدمزه را به خوردم ميداد و ميگفت: «بايد جون بگيري كه بتوني درس بخوني!» اما از همه آنها وحشتناكتر، آب كرفس بود...
من از آب كرفس متنفر بودم ولي مادربزرگ ميگفت: «آب كرفس هم انرژي داره، هم براي لاغر شدنت خوبه.» خلاصه اينكه تا روز كنكور، كلي آب كرفس خوردم اما اصلاً لاغر نشدم! با دكتر مسعود كيمياگر متخصص تغذيه و رژيم درماني و استاد انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي درباره همين موضوع حرف زدهايم.
نظر شما درباره كرفس چيست؟
كرفس يكي از سبزيهاي خوب است كه به دليل داشتن فيبر فراوان، اثر بسيار مطلوبي روي سلامت دستگاه گوارش دارد. اگرچه ساقه اين سبزي از نظر ويتامينها چندان غني نيست ولي برگهايش منبع خوبي براي ويتامينهايي مانند ويتامين A و ويتامين C هستند و از اين نظر شباهت فراواني به جعفري دارد بنابراين افرادي كه به مصرف اين گياه با برگ عادت دارند، ميتوانند مقاديري از ويتامينهاي مورد نياز بدن خود را با خوردن آن تأمين كنند.
اين درست است كه كرفس براي افرادي كه رژيم كاهش وزن دارند، مناسب است؟
بله، كرفس و تمام سبزيها به دليل اينكه فيبر دارند و اين ماده براي بدن قابل جذب نيست و به دليل پر كردن بشقاب غذا، در كاهش وزن نقش دارند.
برخي از مردم اعتقاد دارند كرفس كالري منفي دارد، اين نظر درست است؟
يعني به چه صورت؟
يعني مقدار كالري مورد نياز براي هضم كرفس از ميزان كالرياي كه اين ماده به بدن فرد ميدهد بيشتر است و روند كاهش وزن را تسريع ميكند.
نه، ما در منابع علمي كتابهاي تغذيه چيزي به نام «كالري منفي» نداريم و اين نوع باورها بيشتر در ميان عوام رواج دارد و نميتوان به آنها استناد كرد. ضمن اينكه حتي اگر ما اين مسأله را در مورد كرفس قبول كنيم، باز هم از اين ديدگاه تأثير چنداني بر كاهش وزن فرد نخواهد داشت.
چرا؟
دليل آن كاملاً ساده است، ما در روز چقدر ميتوانيم كرفس بخوريم؟ اگر يك نفر در روز 100 يا حتي 200 گرم كرفس مصرف كند و انرژي مورد نياز بدن براي هضم اين مقدار كرفس 40 كيلوكالري باشد و فرض كنيم كرفس هم فقط 20 كيلوكالري انرژي توليد ميكند، در كل اين مقدار كرفس روزانه 20 كيلوكالري به كاهش وزن ما كمك خواهد كرد. اين ميزان در مقايسه با حدود 1500 كيلوكالري مصرفي روزانه بسيار ناچيز است.
پس تنها ويژگي آن براي كاهش وزن، وجود فيبر و خاصيت پركنندگي است؟
بله، البته دو نكته اساسي در اين ميان قابل ملاحظه است؛ اول اينكه كالري موجود در كرفس حتي از مواد غذايياي مثل هويج هم پايينتر است و استفاده از آن در ميانوعدهها ميتواند به افرادي كه قصد كاهش وزن دارند، كمك بيشتري بكند و نكته دوم اينكه نبايد كرفس را در مقام مقايسه در كنار سبزيهاي متداول ديگر گذاشت.
چرا؟
در حقيقت يكي از عوامل بسيار مهم و تعيينكننده در رژيمهاي غذايي، جايگاه رژيمي مواد غذايي است. به عنوان مثال اگر كرفس را با ماده غذايياي مثل كاهو مقايسه كنيم، ميبينيم ميتوانيم كاهو را در هر فصل از سال و به ميزان كافي در رژيم غذايي خود بگنجانيم، در حالي كه اين مسأله در مورد كرفس صدق نميكند و فقط در فصول خاصي از سال ميتوان از آن استفاده كرد.
كرفس را ميتوان در ميانوعدهها به جاي ميوهها مصرف كرد؟
ميتوان اين كار را انجام داد اما اصولاً متخصصان تغذيه سعي ميكنند ميانوعدههاي ميوه را از رژيم غذايي حذف نكنند و فرد واحدهاي ميوه روزانه خود را به طور مرتب دريافت كند. ترجيح بر اين است كه از كرفس به جاي سبزيها استفاده شود.
كرفس را بهتر است خام مصرف كنيم يا پخته؟
در حالت كلي، همواره سفارش ما اين است كه حتيالمقدور سبزيها خام مصرف شوند. حالت تردي و طعم كرفس به نحوي است كه مصرف آن به صورت خام ميتواند احساس لذتبخش جويدن را در فرد ايجاد كند اما استفاده از آن به صورت پخته نيز خالي از لطف نيست.
نوشيدن آب كرفس را توصيه ميكنيد؟
آب كرفس باعث ميشود مقادير زيادي از فيبر موجود در كرفس كامل به بدن نرسد اما نوشيدن آن از نوشيدن آبميوههايي مثل آب پرتقال كه حدود 120 كيلوكالري به بدن ميدهند، بسيار مناسبتر است البته براي كساني كه بايد از يك رژيم غذايي كم انرژي داشته باشند.
كرفس براي افراد مختلف، منع مصرف هم دارد؟
معمولاً نه، فقط در برخي افراد كه با هضم فيبر كرفس مشكل دارند، اندكي ايجاد مشكل ميكند.
فيبر موجود در بافت كرفس از نوع خشبي (چوبي) است و كمي با فيبر سبزيهاي ديگر متفاوت است. به غير از اين مورد، مشكل خاص ديگري درباره مصرف كرفس گزارش نشده است.
بهترين روش براي نگهداري از كرفس هم اين است كه قبل از مصرف آن را به صورت قطعهقطعه درنياوريد تا مواد مغذي آن از دست نرود. شستشوي اين سبزي به ويژه در قسمتهاي نزديكتر به ريشه، بايد با دقت بيشتري انجام شود.
••••••••••••••••••
كرفس يكي از سبزيهاي خوب است كه به دليل داشتن فيبر فراوان، اثر بسيار مطلوبي روي سلامت دستگاه گوارش دارد. اگرچه ساقه اين سبزي از نظر ويتامينها چندان غني نيست ولي برگهايش منبع خوبي براي ويتامينهايي مانند ويتامين A و ويتامين C هستند.
چند وقتي بود كه به خاطر درس و مدرسه، ديگر باشگاه نميرفتم. كارم شده بود خوردن و خوابيدن و درس خواندن براي كنكور، براي همين حسابي وزنم بالا رفته بود. چون خانه خودمان شلوغ بود، 4-3 ماه آخر را به خانه مادربزرگم رفتم اما چشمتان روز بد نبيند؛ مادربزرگ براي تقويت من انواع و اقسام جوشاندهها، آبميوهها و غذاهاي به اصطلاح مقوي و البته بدمزه را به خوردم ميداد و ميگفت: «بايد جون بگيري كه بتوني درس بخوني!» اما از همه آنها وحشتناكتر، آب كرفس بود...
من از آب كرفس متنفر بودم ولي مادربزرگ ميگفت: «آب كرفس هم انرژي داره، هم براي لاغر شدنت خوبه.» خلاصه اينكه تا روز كنكور، كلي آب كرفس خوردم اما اصلاً لاغر نشدم! با دكتر مسعود كيمياگر متخصص تغذيه و رژيم درماني و استاد انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي درباره همين موضوع حرف زدهايم.
نظر شما درباره كرفس چيست؟
كرفس يكي از سبزيهاي خوب است كه به دليل داشتن فيبر فراوان، اثر بسيار مطلوبي روي سلامت دستگاه گوارش دارد. اگرچه ساقه اين سبزي از نظر ويتامينها چندان غني نيست ولي برگهايش منبع خوبي براي ويتامينهايي مانند ويتامين A و ويتامين C هستند و از اين نظر شباهت فراواني به جعفري دارد بنابراين افرادي كه به مصرف اين گياه با برگ عادت دارند، ميتوانند مقاديري از ويتامينهاي مورد نياز بدن خود را با خوردن آن تأمين كنند.
اين درست است كه كرفس براي افرادي كه رژيم كاهش وزن دارند، مناسب است؟
بله، كرفس و تمام سبزيها به دليل اينكه فيبر دارند و اين ماده براي بدن قابل جذب نيست و به دليل پر كردن بشقاب غذا، در كاهش وزن نقش دارند.
برخي از مردم اعتقاد دارند كرفس كالري منفي دارد، اين نظر درست است؟
يعني به چه صورت؟
يعني مقدار كالري مورد نياز براي هضم كرفس از ميزان كالرياي كه اين ماده به بدن فرد ميدهد بيشتر است و روند كاهش وزن را تسريع ميكند.
نه، ما در منابع علمي كتابهاي تغذيه چيزي به نام «كالري منفي» نداريم و اين نوع باورها بيشتر در ميان عوام رواج دارد و نميتوان به آنها استناد كرد. ضمن اينكه حتي اگر ما اين مسأله را در مورد كرفس قبول كنيم، باز هم از اين ديدگاه تأثير چنداني بر كاهش وزن فرد نخواهد داشت.
چرا؟
دليل آن كاملاً ساده است، ما در روز چقدر ميتوانيم كرفس بخوريم؟ اگر يك نفر در روز 100 يا حتي 200 گرم كرفس مصرف كند و انرژي مورد نياز بدن براي هضم اين مقدار كرفس 40 كيلوكالري باشد و فرض كنيم كرفس هم فقط 20 كيلوكالري انرژي توليد ميكند، در كل اين مقدار كرفس روزانه 20 كيلوكالري به كاهش وزن ما كمك خواهد كرد. اين ميزان در مقايسه با حدود 1500 كيلوكالري مصرفي روزانه بسيار ناچيز است.
پس تنها ويژگي آن براي كاهش وزن، وجود فيبر و خاصيت پركنندگي است؟
بله، البته دو نكته اساسي در اين ميان قابل ملاحظه است؛ اول اينكه كالري موجود در كرفس حتي از مواد غذايياي مثل هويج هم پايينتر است و استفاده از آن در ميانوعدهها ميتواند به افرادي كه قصد كاهش وزن دارند، كمك بيشتري بكند و نكته دوم اينكه نبايد كرفس را در مقام مقايسه در كنار سبزيهاي متداول ديگر گذاشت.
چرا؟
در حقيقت يكي از عوامل بسيار مهم و تعيينكننده در رژيمهاي غذايي، جايگاه رژيمي مواد غذايي است. به عنوان مثال اگر كرفس را با ماده غذايياي مثل كاهو مقايسه كنيم، ميبينيم ميتوانيم كاهو را در هر فصل از سال و به ميزان كافي در رژيم غذايي خود بگنجانيم، در حالي كه اين مسأله در مورد كرفس صدق نميكند و فقط در فصول خاصي از سال ميتوان از آن استفاده كرد.
كرفس را ميتوان در ميانوعدهها به جاي ميوهها مصرف كرد؟
ميتوان اين كار را انجام داد اما اصولاً متخصصان تغذيه سعي ميكنند ميانوعدههاي ميوه را از رژيم غذايي حذف نكنند و فرد واحدهاي ميوه روزانه خود را به طور مرتب دريافت كند. ترجيح بر اين است كه از كرفس به جاي سبزيها استفاده شود.
كرفس را بهتر است خام مصرف كنيم يا پخته؟
در حالت كلي، همواره سفارش ما اين است كه حتيالمقدور سبزيها خام مصرف شوند. حالت تردي و طعم كرفس به نحوي است كه مصرف آن به صورت خام ميتواند احساس لذتبخش جويدن را در فرد ايجاد كند اما استفاده از آن به صورت پخته نيز خالي از لطف نيست.
نوشيدن آب كرفس را توصيه ميكنيد؟
آب كرفس باعث ميشود مقادير زيادي از فيبر موجود در كرفس كامل به بدن نرسد اما نوشيدن آن از نوشيدن آبميوههايي مثل آب پرتقال كه حدود 120 كيلوكالري به بدن ميدهند، بسيار مناسبتر است البته براي كساني كه بايد از يك رژيم غذايي كم انرژي داشته باشند.
كرفس براي افراد مختلف، منع مصرف هم دارد؟
معمولاً نه، فقط در برخي افراد كه با هضم فيبر كرفس مشكل دارند، اندكي ايجاد مشكل ميكند.
فيبر موجود در بافت كرفس از نوع خشبي (چوبي) است و كمي با فيبر سبزيهاي ديگر متفاوت است. به غير از اين مورد، مشكل خاص ديگري درباره مصرف كرفس گزارش نشده است.
بهترين روش براي نگهداري از كرفس هم اين است كه قبل از مصرف آن را به صورت قطعهقطعه درنياوريد تا مواد مغذي آن از دست نرود. شستشوي اين سبزي به ويژه در قسمتهاي نزديكتر به ريشه، بايد با دقت بيشتري انجام شود.
تنها فرق بين موفقيت و شکست، نوع نگاه است